----------------------------------------------------------------------------
                      eci
             ep        eci       al
             eps       eci       aln
      llepspec  nollepspeci lno leps eci     pecialnolle
     ollepspeci nollepspeci lnollep eci     pecialnolle
     noll  ecia   eps   lnoll  eci nollep   aln
     nol       eps   lnol   eci nollep   aln
     nol       eps   lno   eci       aln
     noll  ecia   eps   lno   eci       aln
     ollepspeci   epsp  lno   ecia      alno
      llepspec    pspe  lno    cial      lnol

------------------------------ no 5 1996 -----------------------------------
Ctrl-T är en elektronisk medlemsbulletin för datorföreningen Ctrl-C. Ctrl-T sänds ut med eletronisk post till samtliga medlemmar och kan även läsas i WWW på http://www.ctrl-c.liu.se/cc/ctrl-t/
Skicka in artiklar, kommentarer och annat skoj till ctrl-t@ctrl-c.liu.se.

Redax: Martin Persson <martin@ctrl-c.liu.se>


Innehåll:

Info-C staplar dåliga ursäkter Martin - Info-C
Nybörjarmanual Mika - Ordph
Äntligen ett märke i märkesbacken Bark - målarkludd tillika gourmand
Aktiviteter Mika - Ordph
Skojskojs matguide Bark - målarkludd tillika gourmand
Fotnot Martin - Info-C

Info-C staplar dåliga ursäkter

Som ni kanske har märkt tog CTRL-T något mer sommaruppehåll än vad det egentligen fanns sommar att uppehålla sig i. Det berodde på att det aldrig kom artiklar nog för ett majnummer, och sen kom det inte så mycket mer artiklar i juni heller. Även juli kändes ganska trist och tyst, men nu i slutet av sommaren har det dock till slut börjat rasa in lite artiklar igen. Därför har ni nu ett alldeles nytt nummer av CTRL-T i edert virtuella sajberbrevinkast, fortfarande varm efter att blivit manglad genom min emacs.

CTRL-C har ännu en gång äran att hälsa alla nollor välkomna till Linköpings Universitet och hoppas att nollan inte bara ska bli en lycklig (och förhoppningsvis även flitig) student, utan även en galen och sprallig CTRL-C'are som bidrar till att höja stämningen både i Pulet och på CTRL-C's fester (som red hoppas blir många, sena och galna). Studera flitigt, men glöm inte bort att ha roligt då och då!

Sen tänkte red passa på att hälsa alla medlemmar välkomna tillbaka till Linkeboda, även om det har varit väldans trevligt med alla lediga datorresurser nu när alla har varit hem-hemma med mera. Menmen, finns det hjärterum finns det timeslices.

Apropå pulet så hade Ordph och Info-C (jag alltså) tänkt att försöka återstarta förra terminens tradition att se till att det alltid finns folk som kan svara på frågor i pulet en gång i veckan, men då det förra terminen krockade ganska illa med Lysators uppLYSning tänkte vi flytta denna pulaktivitet från onsdagar till tisdagar mellan 17-19. Hjälp gärna till med att svara på frågor, eller kom ner för att hålla oss sällskap. Missa inte denna chans att träffa andra CTRL-C-medlemmar för några timmars avslappnad samvaro!

Det finns även vissa funderingar på en efterdyningsfest när saker och ting har lugnat ner sig lite efter nolleP. Vad det ska innebära är i skrivandes stund inte bestämt. Kom gärna med ideer och kanske ett handtag eller två.

Välkomna, and don't do anything I would!

Martin - Info-C


Nybörjarmanual

Är du nybörjare på Ctrl-Cs system? Vill du veta mer om systemet eller känner du dig bara allmänt vilse?
Då är Nybörjarmanualen en skrift för dig! Den håller för närvarade på att tillverkas... Snart i en datanförening nära dig!

Mika - Ordph


Äntligen ett märke i märkesbacken

Nu har Ctrl-C, Den Andra datanföreningen ett multikolorerat, tvådimensionellt, brutalelegant märke i märkesbacken. Närmare bestämt vid märkesbackens början (sett från Ryd).

Vill härmed tacke alla som var med:

Jätteberöm till oss; Efter minst 3 års snack blev det av!

Bark - målarkludd tillika gourmand


Aktiviteter

Var beredd att rycka ut nästa termin! Det blir en hejdundrande termin för alla Ctrl-Care. Massor av spännande saker kommer att ske! Missa inte denna chans att vara med och göra Ctrl-C till en glödande förening! Håll utkik i din brevlåda och i mailinglistan aktiv@ctrl-c.liu.se. (Med i mailinglistan blir du genom att skicka en rad till aktiv-request@ctrl-c.liu.se. På raden ska det stå SUBSCRIBE.)

Mika - Ordph


Skojskojs matguide - räddningen för den svältande surfaren!

När jag hittade www en mörk afton i slutet av augusti 1994 i CYDpoolens syrefattiga luft var det ett något anorlunda www än det vi ser idag; Man var nöjd med sin MOSAIC, man slapp frames, tabeller, AltaVista och <blink>. Det var fortfarande universiteten med dess institutioner och studenter som fanns att hitta med något avsteg för dataföretag. Hittade man något annat slags företag så hoppade man nästan till av förvåning.

Stämningen (i alla fall som jag upplevde den) var ett givande och tagande. Man hittade information som var användbar, och i gengäld skrev man in något som andra kunde ha användning av. Men vad kunde då jag skriva in? De intressen jag hade (och har) var till stor del redan inknappat, och så mycket bättre än vad jag skulle ha klarat av. Dessutom visste jag altför lite om hur man gjorde www-sidor...

Vi hoppar fram ett tag i tiden. Jag blir medlem i Ctrl-C, och vår aningen helgalne Mika Perälä hade, tillsammans med Calle Englund hjälpt mig ta de första staplande stegen på HTML:s vinglande informationsmotorväg. Men vad 17 skulle jag skriva om?

Det hela började egentligen någongång i juni 1995, då någon utböling i LysKOM skulle vara ett par dagar i Linköping och frågade om bra ställen att gå till när hungern satte in. Efter ett par dagar hade det kommit ett antal inlägg, där olika KOMomaner gett sina omdömmen om ett tjugotal krogar. Jag markerade så mycket jag orkade.

Jag kom då på tanken att man kanske skulle sammanställa dessa åsikter på ett tjusigt sätt och samtidigt få ändan ur och lära sig lite mer HTML. Jag gillar trots allt att äta ute, och har varit på ett och annat ställe i Linköping.

Jag började dock jobba i augusti, och fick betydligt mindre tid över för sån't trams. I mellandagarna 1995 var jag ledig, så jag började titta på ett skelett för sådana sidor (Den intresserade kan se den på href="http://www.ctrl-c.liu.se/~bark/skojskoj/mall.html). Mina testobjekt var pizzeriorna Sandra och Amalfi, ställen jag då ätit nyligen på...

Det var då jag slet fram i Linköpings telefonkatalog, och skrev av gula sidorna. Efter några veckor började det bli jobbigt att skriva indexdokumentet för hand, och jag frågade i KOM om någon ville hjälpa till med ett litet hack. Givetvis ville någon det. Martin Persson skrev ihop ett litet hack i DCL. (Jo, jag har förstått att det är standardlösningen på _alla_ problem i Ctrl-C ;) )

Hacket fungerade, det tog alla filer i ett visst bibliotek och gjorde deras filnamn till länkar på min indexsida. Problemet var bara att namn med fler än ett ord i såg ut som 'SMA_PIZZOR'. Martin fixade även ett litet script utseendet till 'SMA PIZZOR', och jag fick lära mig lite om VMS lexikala funktioner. Fast det var först med lite hjälp från Richard Levitte som den klarade av krognamn som var längre än två ord.

Lars Aronsson, lysiten, skrev senare ett e-mail med mycket vettiga förslag på förbättringar. Detta krävde dock mer DCL än vad jag klarade, så Magnus "Minus" Toneby kom till undsättning. Nu klarade hacket av följande:
- Om rad 1 i filen innehåller en HTML.kommentar, så blir det namnet i indexfilen. Annars tog det filnamnet på samma sätt som förut. Nu såg namnet ut som 'Små Pizzor'. Och det är där vi är nu.

Hur många ställen är det då i guiden? Jo, just nu (1996-08-13) är det faktiskt 145 ställen, allt från masonitlådan med Solnakorv till Gourmet-krogarna för firmakortet. För alla redovisas namn, adress, och telefonnummer. Till det kommer öppettider, alkoholrättigheter, typ av mat mm. Och inte minst; 'Folkets kommentarer', där jag har LysLysKOM att tacka för att de berättat om sina matupplevelser.

Framtiden då? Tja... Det vore det ju en elegant med forms, lista alla krogar i Skäggetorp eller alla kinesiska restauranger i sta'n... Fast då måste det nog till lite SGI, vilket jag inte vet något om, men det finns ju tid att lära sig. Annars vore det ju trevligt med en klickbar karta. Och inte minst att ännu fler hittade fram till matguiden (just nu står räknaren på indexsidan på 484 besök sedan i mars 1996). Samt att de berättade lite mer om vad de tycker om ställena de går till för mig, via KOM eller mail (en form för det är även det något som jag ska göra när jag får tid., så att jag kan skicka in det till sidorna. Sedan så ska jag ta lite lite mer foton och loggor och scanna in till sidorna, det finns nu 13 sådana bilder. Kunde varit fler.

Ja just det ja, URL!
http://www.ctrl-c.liu.se/~bark/skojskoj/

Bark - Målarkludd tillika gourmand


.,ooO  ,'|
(  )  | _|
 \ (  _|(_)
 ( ) (_)

Ännu ett CTRL-T är till ända, men frukta inte. Om försynen vill (och om ni skickar in artiklar och berättar om vad som händer inom CTRL-C) så kommer det snart en ny CTRL-T! Skriv en snutt och skicka in till ctrl-t@ctrl-c.liu.se.

Martin - Info-C