-------------------------------------------------------
    -----^^^^---^^^^^^^--^^^^^^---^----------------^^^^^^^---
   -----^----^--^--^--^--^-----^--^----------------^--^--^----
   -----^-----------^-----^-----^--^-------------------^--------
  ------^-----------^-----^^^^^^---^--------^^^^^^-----^---------
  -------^-----------^-----^---^----^-------------------^----------
 ---------^----^-----^-----^----^---^-----^-------------^-----------
 -----------^^^^-----^^^----^-----^--^^^^^^^------------^^^-----------
-----------------------------------------------------------------------
 -----------  -----  ---- ----- --    ------------  -----------
  -------- ---- ----- ----- ---- --- ----- ------------- ----------
  ------ ----------- -----   --- --------   ----- ---------
   ------ ---- -- -- -- -- ----- -- ---------------- -- -- -----
    -----  ---    --   --- ----------------    ---
    -------------------------------------------------------
             |\ |   /| / () /
             | \|()  ~T / / ()

Ctrl-T är en elektronisk medlemsbulletin för datorföreningen Ctrl-C. Ctrl-T sänds ut med eletronisk post till samtliga medlemmar och kan även läsas i WWW på http://www.ctrl-c.liu.se/cc/ctrl-t/
Skicka in artiklar, kommentarer och annat skoj till ctrl-t@ctrl-c.liu.se.

Redax: Martin Persson <martin@ctrl-c.liu.se>


Innehåll:

Prologue (Martin Persson - Info-C)
Bli märkt för livet! (Andreas Pettersson - Kassör)
Sommar, sommar, diskkrash 8Martin Persson - Info-C)
Balla mailfunktioner (Richard Levitte - VMSGud)
Projekt @ Ctrl-C (Magnus Bark - Gourmet)
Fotnot i slutet (Martin Persson - Info-C)

Prologue

Hej ska ni vara till ett alldeles för försenat CTRL-T. Egentligen är ju meningen att den hära saken ska komma ut runt den 15:e, men den här gången bommade jag rätt rejält. Jag skyller på jobb, mer jobb, kundbesök (=jobb) samt en rasad disk på Angela. Disken leder oss direkt in på den nära förestående sommaren, ett orosmoln på himlen som i vild galopp närmar sig Q-huset. Men mer om det senare.

Sommaren är ju inte enbart ond, nu är det dags att hamstra grillkorv, blanda till marinad till entrecoten, plocka fram bananerna eller vad ni nu föredrar att intaga. Sommaren kommer med stormsteg och grillarna står tätt! Låtom oss ha trevligt och umgås och kanske se den där gula saken som står högt i skyn, kort sagt, det är dags att förbereda sig inför några månaders frosseri i hemkremerad föda.

Martin Persson - Info-C


Bli märkt för livet

Om ni inte redan visste det så har Ctrl-C en hel bunt ursnygga märken till försäljning, enbart 20 pengar styck. Kan användas till allt ifrån att sys fast på overallen till flaskunderlägg.

Dessa ingår i Ctrl-C collection, om du har något förslag på andra pryttlar som ska vara med i Ctrl-C collection, sänd in det till mig på e-mail PETA@Ctrl-c.liu.se.

Andreas Pettersson - Kassör


Sommar, sommar, diskkrash

Jaha, så har sommaren gjort sin spektakulära entre genom att avrätta en av våra diskar. Tack och lov förlorade vi bara ett par enstaka filer, man det är illa nog. Med tanke på att vi bara har kommit in i april känns det här väldigt oroväckande, det här kommer bli en lång sommar. Vi som har varit med ett tag (det vill säga vi som har upplevt någon eller några somrar i Q) vet att nu stundar deprimerande månader med krashande system, döende hårdvara och en frenetisk CC- konsumtion. Revolutionerande och geniala ideer för att lösa våra problem emottages därför tacksamt av styrelsen, så om ni tror ni har lösningen på allas vårat bekymmer, sjung ut, men sjung för bövelen i dur!

En positiv nyhet är dock att just i natt har Magnus Svensson skrufvat upp Ctrl-C's nya takfläkt. För närvarande sitter denne Magnus samt eder Info-C och premiärfläktar. Den kommer att vara en välkommen pryttel de närmaste månaderna, sanna mina ord. *pust*

Martin Persson - Info-C


Balla mailfunktoner

Följande funktioner har stoppats in:

info@ctrl-c.liu.se:
Skickar tillbaka ett brev med information om Ctrl-C. Jag har frågat om det finns något sådant standardbrev, och vad det heter, eller om någon vill tillverka en sådan.

Just nu försöker den funktionen skicka MX_ROOT:[000000]CCINFO.TXT, vilket är jättefel, men i brist på annat... Det finns m.a.o. ingen vettig information att tillgå just nu.

Om brevet som skickades till info@ctrl-c.liu.se är icketomt[1] så skickas det brevet vidare till staff@ctrl-c.liu.se.

{user}@userinfo.ctrl-c.liu.se:
Skickar tillbaka ett brev med information om användaren {user}. Den informationen får funktionen ur det första den träffar på av:
 1. MAILINFO.TXT i {user}s hemmakatalog.
 2. FINGER.PLAN i {user}s hemmakatalog.
 3. Det man får då man utför "lynx -dump http://www.ctrl-c.liu.se/~{user}/"

Information om användarens hemkatalog fås genom att använda GETUAI (Se HELP @LOCALHELP GETUAI).

Om brevet som skickades till {user}@userinfo.ctrl-c.liu.se är icketomt[1] så skickas det brevet vidare till {user}@ctrl-c.liu.se.

'URL'@www-gw.ctrl-c.liu.se eller "URL"@www-gw.ctrl-c.liu.se:

Skickar tillbaka det man får genom att utföra följande kommando: lynx -dump URL

Brevet som skickades till 'URL'@www-gw.ctrl-c.liu.se skickas inte vidare någonstans.

[1] icketomt brev innebär att det finns någon form av text mellan headrarna och signaturen. Headrarna avskiljs från brevkroppen med en tomrad, och signature avskiljs från brevkroppen med en rad som innehåller "-- " (två bindestreck och ett mellanslag, varken mer eller mindre).

Richard Levitte - VMSGud


Projekt @ Ctrl-C

I Ctrl-T:s nya, glättiga serie 'Projekt @ Ctrl-C', där helt vanlig medlemmar berätttar vad de pysslar med har turen nu kommit till Magnus Bark, bark@ctrl-c:

Det hela började egentligen någongång i juni 1995, då någon utböling i LysKOM skulle vara ett par dagar i Linköping och frågade om bra matställen. Efter ett par dagar hade det kommit ett antal inlägg, där olika KOMomaner gett sina omdömmen om ett tjugotal krogar, berättar Magnus Bark för Ctrl-T:s utsände, bekvämt nedsjunkna framför en VT320.

Jag kom då på tanken att man kanske skulle sammanställa dessa åsikter på ett tjusigt sätt, fortsätter Bark, och samtidigt få ändan ur och lära sig lite HTML. Dock började jag jobba i augusti, och fick betydligt mindre tid över för sån't trams. I mellandagarna var jag ledig, så jag började äntligen att skissa på ett skelett för sådana sidor. Mina testobjekt var pizzeriorna Sandra och Amalfi, och efter ett tag hade jag ramen klar. Den intresserade kan se den på USER:mall.html

Det var då jag tog tag i Linköpings telefonkatalog, och skrev av gula sidorna. Efter några veckor började det bli jobbigt att skriva indexdokumentet för hand, och jag frågade i KOM om någon ville hjälpa till med ett litet hack. Givetvis ville någon det. Martin@ctrl-c skrev ihop ett litet hack i DCL.

Jo, jag har förstått att det är standradlösningen på _alla_ problem i Ctrl-C, flikar här Ctrl-T:s reporter medan han snuttar på ett nytt glas Lagavulin 16 year singel malt.

Exakt! Och hacket fungerade, det tog alla filer i ett bibliotek och gjorde deras namn till länkar på min indexsida. Problemet var bara att namn med fler än ett ord i såg ut som 'SMA_PIZZOR'. Martin@ctrl-c fixade även ett litet script utseendet till 'SMA PIZZOR', och jag fick lära mig lite om VMS lexikala funktioner. Fast det var först med lite hjälp från levitte@ctrl-c som den klarade av ord som var längre än två ord.

Aronsson@lysator, KOM-profilen, skrev senare ett e-mail med mycket vettiga förslag på förbättringar. Minus@ctrl-c utökade då hacket på så att om rad 1 i filen innehåller en kommentar, så blir det namnet i indexfilen. Nu såg namnet ut som 'Små Pizzor'. Och det är där vi är nu.

Hur många ställen är det nu i guiden?

Vänta så ska jag kolla, säger Bark och knappar på tangentbordet. 126 stycken, blir svaret. Allt från masonitlådan med Solnakorv till Gourmet-krogarna, fyller han i lyckligt.

Vad framtiden har att utvisa då?

Till att börja håller jag nu på att göra om indexsidans lista till en tabell. Sedan vore det ju snyggt med forms, lista alla krogar i Skäggetorp eller alla kinesiska restauranger i sta'n...

Här försjunker Bark i djupa tankar, medans vår reporter smuttar vidare.

Drömmen är en klickbar karta, vrålar plötsligt intervjuobjektet. Och att ännu fler hittade fram till matguiden. Samt att de berättade lite vad de tycker om ställena de går till för mig, via KOM eller mail, så att jag kan skicka in det till sidorna. Sedan så ska jag ta lite foton och loggor och scanna in till sidorna.

Ja just det ja, URL!
http://www.ctrl-c.liu.se/~bark/skojskoj/ är det bästa sättet att börja. Och för att härma vår söte ordph; Smaka gott!

Magnus Bark - Gourmet


.,ooO
(  ) __  _ _|_  .  _ |   _|_ _ _|_
 \ ( - | | <_> |  |  '-, | |_| | <-` |
 ( )

Jaha, så tog denna försenade CTRL-T slut också. Nästa nummer ska jag försöka få ut lite närmare det officiella datumet, men man vet aldrig. Berätta gärna ifall ni har nåt kul projekt på gång eller bara en berättelse i allmänhet om någonting som hänt.

EO^T

Martin Persson - info-C